De Italiaanse decemberkeuken

De Italiaanse decemberkeuken

De donkere decembermaand, welke keuken past daar nu goed bij? De afgelopen twee weken konden de volgers van Dinner Cheque via Twitter reageren op deze vraag. De eerste week leek het even alsof de Schotten zouden winnen, maar uiteindelijk koos toch het grootste deel van de stemmers voor de Italiaanse keuken. Naast bovengenoemde keukens kregen ook de Franse en Aziatische keuken wat liefde van de stemmers. Verder is duidelijk dat we Fusion en de Duitse keuken niet vinden passen bij de donkere decembermaand. Uitslag van onze poll:

  1. Italiaanse keuken (40%)
  2. Schotse keuken (25%)
  3. Franse keuken (20%)
  4. Aziatische keuken (15%)

December is dus in Nederland een goede maand voor de Italiaanse keuken. Dit leek ons een leuke aanleiding om in dit blog eens te kijken hoe de Italianen het culinair aanpakken rond de kerst.

De Italiaanse kersttraditie
In tegenstelling tot hier in Nederland wordt er in Italië niet op eerste kerstdag, maar op kerstavond een uitgebreid kerstmenu geserveerd. Er is niet een specifiek gerecht dat traditioneel in heel Italië wordt gegeten. Men wijt deze diversiteit grotendeels aan het feit dat de Italiaanse eenwording ‘pas’ plaats vond in 1861 waardoor de Italiaanse keuken niet de tijd heeft gekregen een echt nationaal karakter te krijgen rond de Kerst. Iedere regio kent daarom haar eigen gerechten.

Dit betekent overigens niet dat er geen overeenkomsten zijn te vinden in de kerstmenu’s van de verschillende regio’s in Italië. Een traditioneel menu bestaat namelijk in alle regio’s uit visgerechten. De hoeveelheid verschilt per regio. In sommige regio’s worden er 9 verschillende gerechten geserveerd en in anderen zelfs 13. Het minimum is 7. Wat wordt er zoal geserveerd? Een kleine greep uit een aantal kerstgerechten: antipasto di cozze,(gegratineerde mosselen), calamari fritti, (gefrituurde calamari), spaghetti alle vongole, (spaghetti met venusschelpjes), capitone (zeepaling geroosterd, gebakken of gegrild) of baccalà (stokvis).

Kerstlunch
Na het diner op kerstavond is het nog niet gedaan met de Kerst. Op eerste kerstdag is er nog een uitgebreide kerstlunch: de pranzo natalizio. Omdat deze lunch zo uitgebreid is, slaan de Italianen op eerste kerstdag het ontbijt over. Tijdens de kerstlunch mag één traditioneel gerecht absoluut niet ontbreken: de huisgemaakte cappelletti in brodo. Deze cappelletti lijken wel wat op Koreaanse mandu of Chinese wan tan. Ze worden opgediend in een hete bouillon.

Hierna is de culinaire Kerst in Italië wel voorbij. En dat is maar goed ook, want de resterende dagen van december kunnen de Italianen goed gebruiken ter voorbereiding op het culinaire spektakel dat wordt opgediend op oudejaarsavond!

Bekijk hier een recept voor cappeletti in brodo

De Italiaanse keuken met Dinner Cheque
Benieuwd geraakt naar de Italiaanse decemberkeuken? Met
Dinner Cheque kun je diverse restaurants bezoeken die zijn gespecialiseerd in het bereiden van Italiaanse culinaire hoogstandjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s